Oldalak

2010. december 5., vasárnap

Tél

Megérkezett már a tél, a télapó is kopogtat az ablakokon. Lassan elkezdődnek a falusi disznóvágások, amiket mi gyerek fejjel nagyon vártunk. Régen álltalában e tájon leesett már a hó és mi gyerekek mehettünk szánkózni, addig sem voltunk láb alatt.
Amit én láttam és átéltem a disznóvágások alkalmával,azt kedves érdeklődő te is megtapasztalhatod minálunk , ha eltévedsz felénk.
Korán reggel összejött a kis-nagy rokonság, a férfiak megitták a kupica házipálinkát egy-egy pogácsával és kimentek disznót ölni. Mi gyerekek és asszonyok bent maradtunk a házban, hogy ne is halljuk a disznó visítását.
 

Tálba felfogták a vért és behozták az asszonyoknak reggeli készítéshez. Odakinn pedig elkezdődött a pörzsölés.
 

Hagymás vér készítése:
Amikor megaludt a vér, felkockázzuk és forró vízben megabáljuk. Utána a megdinsztelt vöröshagymára szórjuk. Sóval, borssal fűszerezzük meg egy kis delikáttal, és sűrű kevergetések közepette megsütjük.
Ezt tálaltuk reggelire vegyes savanyúsággal, és forró kakaóval.
 

Reggeli után a férfiak feldarabolták a disznót és behordták a disznóvágó asztalra, már melegebb helyre, álltalában az alsó konyhába. Itt gyorsan vágtak az asszonyoknak húsos csontot (orjából) , hogy készülhessen a leves.
Disznótoros leves:
Ezt sokan készítjük a mai napig. Orja leves friss disznó húsból. Sok leves zöldséggel: sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, kelkáposzta levél, karfiol rózsák,burgonya, vöröshagyma, fokhagyma gerezdek, szemes bors, majoranna,szerecsendió, szerecsendió virág, őrölt gyömbér, és sáfrányos szeklice.( ha ez nincs jó a félbevágott vöröshagyma amit a kályha platóján egy kicsit megpirítunk) Lassú főzés után,leszűrjük és házitésztát főzünk bele.A zöldséget a leves mellé tálaljuk. Második fogásnak a főtt húst paradicsom szósszal tálaljuk.
 
Paradicsom szósz:
Világos rántást készítünk, ezt paradicsomlével engedjük fel.Ízesítjük vöröshagymával, cukorral, és készre forraljuk.


Ebéd után a férfiak elkezdik a kolbász töltést, abált szalonna , disznósajt készítést. Az asszonyok pedig készülnek a vacsorához. Hurka bekeverése, töltése, töltött káposzta készítés, pörkölt feltevése, hurka, kolbász sütése.A vacsora után természtesen sütemény. Vacsora után jött általában a javas cigány asszony aki megjósolta a jövőt, természetesen egy kis kóstoló jutalma melett.
Töltött káposzta:
A darálthús füszerezése:Só, bors, pirospaprika. Ezt jól összegyúrjuk és savanyúkáposzta levelekbe töltjük.
A fazék aljába aprókáposzta kerül erre rétegezzük a töltelékeket. A tetejére megint aprókáposzta. Felöntjük annyi vízzel ami ellepi és feltesszük főzni. Mielőtt kész lenne felöntjük paradicsomlével és rántással sűrítjük.
A gyerekek kedvéért a tetejére disznó velő kerül ami szépen megfő.Tálalásnál a velőt a gyerekek kapták meg a töltelék tetejére, jó sok tejföllel.
   
Disznó pörkölt:
Jó sok vöröshagymát pucolunk , felkarikázzuk, megdinszteljük, belerakjuk a disznó húst, fülét, farkát, körmöt, és jól átforgatjuk. Utána ízesítjük sóval, borssal,pirospaprikával, felöntjül vízzel és lassú tűzön megrotyogtatjuk amíg készre nem fő. Egy érdekessége van a dolognak, amit megint a gyerekek kedvéért csináltak, az pedig a "királyka".Ezt a gerinc alatt futó főütőérből nyerték.A böllérek azon versenyeztek ki tudja minnél hosszabb darabban kivenni.Ez kívülről egy mócsingos ér,beleforgatták só, bors és paprika keverékébe. Amit felvett azzal lett ízesítve, utána falanál nyelének a segítségével ezt az eret ki kell fordítani, így a fűszeres rész belülre kerül, míg kívül a porcogós érfal látszik.Ezt darabolták, ahány gyerek volt a társaságban és ezt is a pörköltbe keverték, hogy megfőjjön.
 

 Pörkölt után következett a sült hurka, kolbász. Meg kellett kóstoni, hogy a  legények milyen kolbászt készítettek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése