Oldalak

2010. november 1., hétfő

Tájházak minálunk

Folytatom a sétánkat és most megmutatom a tájházakat.

Tanyamúzeum

A tótkomósi tanyavilág emlékét őrzi a Tanyamúzeum, mely az Orosháza felé vezető úton, a 15-ös kilométerkőnél található. A sokak által látogatott tanya szobából, konyhából, kamrából, istállóból és kocsiszínből tevődik össze, melléképületei pedig a disznóól, a kerek tyúkól, a galambdúc és a gémeskút. Megtekinthetők itt a sajátos kultúra jellegzetes darabjai a hasábkemence, a lóca, a koronás végű vetett ágy, a festett sarokpad -, valamint a korai konyhafelszerelés tárgyai, a kenyérsütés, a tejfeldolgozás eszközei, a tanyasi kisgazdaság más használati tárgyai. A tanya további jellegzetessége az, hogy előkertjében nő a város nevében és címerében szereplő növény, a komló.Az épület mögött kialakítottak egy közösségi házat is. Itt lehet szalonnát sütni és megpihenni a szomjas és éhes vándornak.

Szlovák Néprajzi Ház

A múlt században épült, műemléknek nyilvánított Szlovák Emlékház a nemzetiségi kultúra jegyeit ötvözi mind építészeti stílusában, mind pedig berendezési tárgyaiban. A jellegzetes előtornácos-oszlopos épület ad helyet a népi hagyományhoz fűződő lakberendezési tárgyaknak, valamint a Szokolay Sándor fafaragó- és festőművész hagyatékából berendezett emlékszobának. A település szülötte által készített népi fafaragott bútorok, a híres festmények, valamint a magángyűjteményébe tartozó cserépedények közül a butéliák és a tésztaszűrők gazdag tára várja az emlékházba látogatókat. Látogatás: egész évben nyitva van, előzetes bejelentkezés alapján bármely időpontban.

Szlovák tájház

A szlovák nemzetiségi tradíciók öröksége az 1886-ban, vályogból épült, nádfedeles lakóház. A tájház a tótkomlósi szlovákság mindennapi életébe enged betekintést, hiszen megtalálható itt a "tiszta szoba"ékes darabjai a mennyezetes ágy, a festett bútorok, a konyha mindennapi használati tárgyai, s a Tomka Judit tiszteletére gazdagon berendezett emlékszoba. A tótkomlósi amatőr színjátszás szervezőjének nevét viselő emlékszobát az általa festett bútorok, képek gazdagítják. Látogatás: egész évben nyitva van, előzetes bejelentkezés alapján bármely időpontban.
tovább. 












Aki érdeklődik a hagyományok iránt annak bizonyára kellemes kikapcsolódást nyújtanak a tájházaink.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Érdeklődni: 0670-3273282

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése