Oldalak

2010. október 23., szombat

Főtéri séta

Egy pár napig nem jelentkeztem mert betegeskedek és senmmi hangulatom nem volt írni. Nálunk most csodálatosan süt a nap, éppen kirándulós idő van.Megmutatom neked , kedves olvasó mit érdemes nálunk Tótkomlóson megnézni.
Látogatás,túravezetés:Előzetes bejelentkezés alapján.
Tel:06-70/327-3282
A túrák 1,2, 3, és 4órásak lehetnek.
A Főtér látnivalói:

Evangélikus templom

1795-ben épült a település újranépesítéséhez fűződő monumentális evangélikus templom. A város szívében található barokk stílusú műemlék épület a település szimbóluma, a magyar és a szlovák istentiszteletek helyszíne.









 

A város újratelepítésének alkalmából állított emlékmű

A város újratelepítésének 261. évfordulója alkalmából a Város Napján, 2007. április 28-án, ünnepélyes keretek között emlékmű avatására került sor. Az emlékmű három gránit kövét a múlt évben helyezték el, amelyet a Szlovák Nemzeti Park és Jeláava, Tótkomlós testvértelepülése ajándékozott. A bronz stilizált fa feliratai a város jelentősebb történelmi eseményeit tartalmazza. Az emlékművet a galántai Ladislav Szabó szobrászművész készítette. A műalkotás elkészíttetése jelentős költségekkel járt. A megvalósításban segítettek a szlovákiai testvértelepüléseink, továbbá pályázati lehetőségeket is kihasználtunk. A magánszemélyektől és szervezetektől érkezett jelentős adományokon túlmenően Tótkomlós Városért Közalapítványa is és az önkormányzat is jelentős összeggel támogatta az emlékmű megvalósulást.

Szent István szobor és díszkút

A kisváros szívében, a városházával szemben helyezkedik el, ma már új pompájában kialakított tér, s fő attrakciója a Szent István szobor és díszkút. Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása 2001. augusztus 18-án, a Millenniumi ünnepségsorozat méltó zárásaként került leleplezésre. A 3 figurás, bronz, andezit kő alkotás talapzatán a következő idézet áll: "Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő."










Néprajzi gyűjtemény

A városházával szemben álló egyemeletes épületben tekinthető meg az 1067 darabból álló szlovák néprajzi gyűjtemény, mely Koppány János evangélikus lelkész országos, sőt nemzetközi hírű magángyűjteményéből alakult ki. A helyi szlovákság életéhez, mindennapjaihoz kapcsolódó tárgyak gazdag tárháza tekinthető meg. A népi bútorzat mellett, a különböző cseréptárgyak és eszközök (kolompgyűjtemény, falitékák, rokkák, fokosok, guzsalyok, tarisznyák), valamint festett kemencetévő, faragott mángorlófák, kerámiák, porcelán faliórák, citerák, s más eszközök, használati tárgyak találhatók.

Komló Szálló

A kisváros szívében található a "Szálló a Komlóhoz"nevet viselő műemlék épület, mely 1881-ben épült. Tótkomlós első emeletes épülete szállodaként, később étterem és kulturális funkciókat töltött be. Ez az építészeti örökség jelenleg használaton kívül, befektetésre váró épület.




Remélem felkeltettem az érdeklődésedet és hamarosan ellátogatsz hozzánk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése